Tiesitkö, että elämme tällä hetkellä post-digitaalista ajanjaksoa? Termiä on jo useita vuosia käytetty kuvaamaan aikaa, jossa digitaalisten kanavien perinteinen käyttö ei enää tuo kilpailuetua yrityksille.
Digitalisaation alussa yritykset, jotka siirsivät toimintansa ensimmäisenä verkkoon, saivat huomattavaa kilpailuetua verrattuna yrityksiin, jotka eivät olleet sitä vielä tehneet. Yritykset, jotka pyrkivät adaptoitumaan muuttuviin trendeihin ja ymmärsivät digitaalisten kanavien tärkeyden, kasvattivat markkinaosuuttaan, kun taas ne yritykset, jotka kieltäytyivät muuttamasta toimintatapojaan, jäivät edelläkävijöiden jalkoihin.
Kun ensimmäiset sosiaalisen median alustat julkaistiin, yritykset, jotka olivat ajan hermoilla, näkivät nyt myös SoMe:n potentiaalin ja valloittivat SoMe-kanavat kilpailuedun toivossa. Tuohon aikaan sosiaalisen median maailmaan hypänneet yritykset olivat uniikkeja, sillä läheskään kaikki eivät tarttuneet digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin.
Nyt ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja lähes jokainen yritys löytyy useista eri digitaalisista kanavista. Digitaalisesta markkinoinnista on tullut jokaisen yrityksen perustavanlaatuinen markkinoinnin osa-alue – tai ainakin niin pitäisi olla. Edelleen kuitenkin liian moni yritys ja organisaatio ummistaa silmänsä kehitykseltä, eikä tunnista digitaalisen markkinoinnin tuomaa kokonaisvaltaista hyötyä.
Digitaalisten laitteiden käyttämisestä on tullut meille jokaiselle arkipäivää. Tuoreet sukupolvet ovat kasvaneet digitaaliseen maailmaan ja he myös olettavat jokaisen yrityksen löytyvän sekä verkosta, että SoMe-kanavista. Tietoa etsitään ensisijaisesti netistä, oli kyseessä sitten uuden auton hankinta, saunalautta juhannukseksi, paras ravintola Toijalassa tai tunnelmallinen lomakohde Lapissa. Yhä enenevissä määrin myös B2B-palveluista otetaan ensin selvää netistä ja ostopäätös tehdään usein jo ennen yhteydenottoa myyjän kanssa.
Myös itse etsin tiedon ensisijaisesti verkosta ja voin suoraan sanoa, etten löytäisi tietäni vieraalla paikkakunnalla ravintolaan, joka ei löytyisi ”googlettamalla”. Oletko samaa mieltä?
Myös digitaalisen markkinoinnin termi on osittain vanhentunut. Digimarkkinointia ei nimittäin enää pidetä erillään muusta markkinoinnista, vaan se nähdään perustavanlaatuisena markkinoinnin osa-alueena. Joku taisi joskus sanoa, ettemme enää tee digitaalista markkinointia, vaan markkinointia digitaalisessa maailmassa.
Markkinointitoimistot käyttävät kuitenkin yhä digitaalisen markkinoinnin termiä selkeyttääkseen ja kuvatakseen palveluitaan paremmin, sillä pelkkä markkinoinnin käsite olisi muuten varsin laaja. Digitaalisen markkinoinnin termiä käytetään yhä myös yrityksissä ja organisaatioissa selkeyttämään markkinoinnin toimintoja.
Vaikka markkinointia ja digimarkkinointia ei ajatella enää erillisinä osa-alueina, vaan yhtenä isona markkinoinnin kokonaisuutena, on digitaalisen markkinoinnin strateginen suunnittelu muusta toiminnasta erillään edelleen tärkeää.
Digitaalinen markkinointi on murrosvaiheessa ja tulee kokemaan huomattavia muutoksia tulevaisuudessa. Isoimmat yritykset siirtyvät nyt metaversumiin, eli virtuaaliseen universumiin, mutta monille muille yrityksille metaversumiin siirtymiseen menee vielä jokunen tovi aikaa. Pointtina kuitenkin on se, että teknologia kehittyy ja digitaalisuus menee vauhdilla eteenpäin. Siksi digitaalinen markkinointi ja sen strateginen suunnittelu on nyt tärkeämpää kuin koskaan.
Jotta yritykset voisivat saada kilpailuetua digitaalisesta markkinoinnista, digitaalisen markkinoinnin keinoja on osattava käyttää luovasti.
Mitä siis tekisit seuraavaksi? Tarkastele digitaalista toimintaympäristöäsi ja pyri luomaan strateginen suunnitelma, jonka avulla erotut kilpailijoistasi. Keskity strategiassasi luoviin ratkaisuihin. Sen jälkeen jalkauta suunnitelma osaksi toimintaasi ja analysoi ja kehitä suunnitelman eri osa-alueita tietyin väliajoin.
–Elisa Juntunen